Kiabál a manír, amikor azt érzed, hogy valami nagyon csinált, szándékolt, nem természetes. Ettől diszharmónia, hiteltelenség érzésed lesz a megnyilvánulóval szemben.

Azoknak maníros a fellépése, akik valamilyennek szeretnének látszani, de ez a kép nincs teljes összhangban az érezhetőségükkel, még akkor sem, ha ők azt gondolják magukról. Az is gyakran előfordul, hogy túlcsordul valami a se nem sok, se nem kevés szinten. A sokságnak is maníros hatása van. Az ilyen embernek nem áll jól a szerepe, a gúnya, amit alakít az önigazolásért, vagy amit népszerűségért magára húzott.

Legelőször, azok a nők és férfiak jutnak eszembe róla, akik más külső-belső tulajdonsággal rendelkeznek, mint amit gondolnak magukról, ami szerint viselkednek.

Hagy hozzak fel egy vicc figurát, illusztrálásul. A tizedes bemutatkozásra szólítja fel a katonákat. Az első két honvéd férfias határozottsággal elmondja a nevét, a harmadik alacsony madárcsontú figura oda csipogja: Cérna Péter. Mire, rákiabál az elöljáró, hogy mondja férfiasabban: Megszólal a vézna emberke: Cérna Péter irgum-burgum. A vicc, azt mutatja, hogy még nevetségesebbé válhatunk, ha nem vagyunk önmagunk.

A manír, tehát egy természetellenes fellépés, ami nem használ a rólunk kialakított képnek.

Azok az énekesek manírosak és kevésbé átélhető énekűek, akik nagyon figyelnek a hangképzésre, a tisztaságra, az olyanná válásra, vagy nagyon a hatásra, a sikerre koncentrálnak, de közben elvész az átélés, az érezhetőség, nem jön át az üzenet. A figyelem, az energia a technikára és a megfelelésre megy. Sokan így vannak azok is, akik nem szoktak a nyilvános szerepléshez és jó benyomást szeretnének kelteni. Kiléptek a komfort zónájukból és nem érzik biztonságban magukat, mondjuk egy rádió interjú alkalmával, csinált lesz a beszédük, kontrolált, ettől természetellenes. Akkor se lesz igazán élvezetes hallgatni őket, ha jókat mondanak, ha modoros a beszédstílusuk. Ez a természetellenesség, ott van a hangban is, mert a hangnak is van érezhető jelenléte. Hallani, ha valaki jól érzi magát, és azt is, ha nem. Ha jól figyelsz, sokszor azt is kiszúrhatod, ha valaki nem őszinte. Ha, jól figyelsz. Rejtőzködik, de tetten érhető a hátsó szándék az érezhetőségeikben. Gondolj csak az ügynökökre, akik el akarnak adni neked valamit. Hallani, ha valaki betanult gondolatokat és nem a saját gondolatait mondja és azt is, ha szakértője, hiteles tolmácsolója annak, amit beszél. Tessék megfigyelni a politikusokat! Ne azt figyeld, mit mond, hanem a hogyant! Sokatmondó. Emberi és mondandója tartalmáról kiabál, ha leveszed a hangot és ráhangolódsz a szavakon túl érezhető üzenetekre.

Számomra nagyon hiteles a lelki tanítók közül Pálferi és Almási Kitti. Pálferi olyan szenvedéllyel és emberszeretettel mondja, játssza el tanításait, hogy szinte együtt rezonál vele a hallgatósága. Ő egy stand up tanító. Almási Kitti varázsát pedig az átsütő szakmai hozzáértésben, őszinteségben, kliens tiszteletében, egyszerre közelítő és távolságtartó manír mentességében lehet tetten érni.

https://www.youtube.com/watch?v=RPlBHBisDdQ

 

Van egy népszerű pszichológus, akinek a mimikája, gesztusai, hanghordozása is élő példája manírosságnak az én megítélésem szerint. Mégis tömegek a rajongói. Próbáld ki! Vedd le a hangot, amikor a közönséget is bevonja az előadásba. Nézd meg a közeliket, hang nélkül! Nyeglén kioktató. Néha olyan érzésem van, mintha élvezné, hogy uralkodik, gúnyolódik a hallgatóságán. Erre építette a brendjét és meg kell hagyni, profin csinálja. Van, akinek szimpatikus, van, akinek nem..

Így vagyok egy öreg tanítóval, akinek elismert életműve mellett az a benyomásom, hogy azt üzeni magáról, főleg, ha leveszem a hangot: Én vagyok a mester, minden életbölcsesség tudója és jól megmondom neked, mi legyen útravalód. Még azt is, amit nem kérdeztél. Hozzá teszem, nagy tudású, tiszteletre méltó, de nekem erről is beszél a kisugárzása. Mindenkinek vannak tetten érhető gyarlóságai, nekem is. Pletykál rólunk a jelenlétünk.

Az említett tanítók fellépésében jól érezhető, hogy mit gondolnak magukról és mit gondolnak a közönségükről. Ez kisugárzás bele kényszerítheti a hallgatóságot abba a szerepbe, hogy közönséggé, partnerré, alárendelté vagy tanítvánnyá váljon. A jó előadó, magához alakítja közönségét.

Nincs ez másként veled sem! Bármilyen kapcsolódásba kerülsz emberekkel felhangolója lesz a történéseknek a jelenléted. Úgy, mint a partnered jelenléte is előhangolja a megnyilvánulásaid. Közelít vagy távolít, emeli vagy gyengíti értéked a kisugárzás.

Pál Feri, és a többi tanító, csak rájuk jellemző módon hangolják fel a hallgatóságukat. Ahogy a te kisugárzásod, természetességed, pózolásaid, félelmeid és határozottságod, értékeid és hiányaid, eredetiséged vagy közhelyességed, mi több szándékaid is üzennek rólad, felhangolva minden emberi kapcsolódásodat.

Mit gondolsz, meg lehet tanulni szépen beszélni? Úgy, hogy figyelemre méltó muzsikája legyen a mondataidnak? Mit gondolsz, megtanulható az alkatodhoz, habitusodhoz, alkalomhoz illő öltözködés, ami előnyeid hangsúlyozza? Mit gondolsz, mennyire gátol vagy támogat, hogy tudod-e hordani önazonos jelenléted? Mit gondolsz, felhangolható az önazonos jelenlét? Tudnak-e beszélgetni a jelenlétek egymással tudat alatti szinten, a szavakon túl?

Ha eljössz a Mikola Emberhangoló Jelenlét-tréningre több dimenzióban is megélheted jelenléted ritkán használt dimenzióit. Spontán tudatossággal működtetheted azt a minőséged, amilyen szeretsz lenni. Érdekel? Kattints ide!

Iratkozz fel hírlevelemre, kattints ide!

 

Töltsd le INGYEN az Életre való című könyv első fejezetét!

Sikeresen megadtad az adataidat!

Valami hiba történt az adataid feldolgozása során. Kérlek, próbáld meg újra!

Mikola Péter az ezen az űrlapon megadott információkat a kapcsolattartáshoz használja fel.